Meg akarja szüntetni cégét?

 

Meg akarom szüntetni a cégemet!

 


Ez a kijelentés és döntéshozatal napjainkban gyakran hangzik el a tulajdonosok körében. Ennek oka számtalan indok lehet, az egyszerű fenntartási költségek feleslegessé válásától (nem végez lényeges tevékenységet a cégünk), a nem megfelelő gazdasági társasági forma kicseréléséig (Bt. - ról szeretne Kft.-re váltani a tulajdonosok köre).

Milyen megszűnési módok vannak?

 

 

A legalapvetőbb kérdés a megszűnésnél és annak módjánál az hogy, a cég fizetőképes-e vagy sem.

 

Három alap megszűnési módot tartalmaz a jogszabály és egy "speciálisat". A most felsorolt mód a cég fizetőképessége esetén lehetséges:

 

- Végelszámolási eljárás

A cég fizetésképtelensége esetén:

- felszámolás

- csődeljárás

Egyéb "speciális" : 

kényszertörlési eljárásban

Miért végelszámoljam a cégem, ha azért fizetni kell?

A legegyszerűbb és költségkímélőbb eljárás a végelszámolási eljárás.

Sajnos tapasztalatunk szerint rengeteg urbán legenda származik a szakmailag kifogásolható forrásokból jelenleg.

A leggyakoribb és a legveszélyesebbek között találhatjuk a "majd altatom a cégem, az amúgy sem kerül akkor költségbe" vagy a "hallottam/nekem úgy mondták, hogy magától is megszűnik". Sajnos a jelen kijelentések a tulajdonosok a vezető tisztségviselők és ügyvezetők részéről egy olyan cselekvésmódot eredményeznek, aminek az eredménye a jelentős (és abszolúte elkerülhető) büntetések, vizsgálatok és felügyeleti eljárások. A megszűnés végénél az egyenlet bal oldalán a felhalmozott büntetések (és ráfordított idő és aggódás) jelentősen magasabbak, mint az egyenlet jobb oldalán lévő végelszámolási eljárás teljes összege (és ráfordított idő).

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy a gazdasági társaságok jelentős fizetési és fiskális gondokkal küszködnek, de jelen esetünkben azokról a cégekről beszélünk, akik fizetőképesek lennének a megszűnés elhatározásánál és törvényesen a jogszabályoknak megfelelően, jelentősen kisebb eljárási kiadásokkal megszűnhetnének. 

Végelszámolás véghezvitele ügyvéd és tájékoztatás:

http://cegkreator.hu/vegelszamolas.html

Cég megszűnése tájékoztatás:

http://cegkreator.hu/ceg_megszuntetese.html

balannnccc.jpg